drum.png

Greif Falkenberg

Det hela började med en liten surströmmingsfabrik i Örnsköldsvik.

Startskottet för Greif Falkenberg var faktiskt ett fisksalteri, Gösta Hannells Fisksalteri, som hamnade i svårigheter under andra världskriget. Fisk fanns det visserligen gott om, men det var svårare att få tag på burkar. Den påhittige fiskaren startade egen produktion. Ett driftigt initiativ som visade sig bli startskottet för tidigare Hannells Industrier AB, idag en del av den globala förpackningskoncernen Greif.

Från Örnsköldsvik till Falkenberg

Emballagetillverkningen växte snabbt. I början av 50-talet tillverkades de första plåtfaten, som resulterade i uppförandet av en hel fabrik för ändamålet. Produktionen i Örnsköldsvik startade 1955.

Anläggningen i Falkenberg uppfördes och servade västkustens petrokemiindustri, som gick på högvarv 1968. Till en början tillverkades enbart plåtfat, men året därpå startade fiberfatstillverkningen som i snabb takt följdes av utveckling och produktion av alltfler nya produkter. Produktionen av plastemballage, som idag är både viktig och växande, inleddes redan 1973.

Danmark & Norge med i koncernen

Danmark erövrades 1998 med förvärvningen av Erik Roug A/S. Här tillverkades redan plåt- och plastfat, men numera produceras även dunkar och flaskor i plast på anläggningen i Herning.

Nästa företagsförvärv var norska plåtfatstillverkaren Fredrikstad Blikk & Metalvarefabrikk. Sedan ägarskiftet 2001 har sortimentet utökats, bland annat med olika plastprodukter. 2008 förvärvades Kemetyls anläggning för specialflaskor samt Östensjös tillverkning av plastfat i Norge.

Fokus på plast och plåt

Under 2007 lades fatproduktionen i Örnsköldsvik ned, dock behöll man surströmmingsfabriken kvar i koncernen. I december 2008 såldes bleckavdelning till Emballator-koncernen.

2009

I november 2009 såldes anläggningarna i Falkenberg, Fredrikstad och Herning till Greif koncernen som med sin globala närvaro innebar ägare med stor kapacitet.
Tillsammans med övriga Greif fabriker i Västerhaninge, Sverige och Hedehusene, Danmark bildade de fem siterna tillsammans Greif Scandinavia med huvudkontor beläget i Falkenberg.

Idag

Med fabriker både i Skandinavien och globalt kan vi effektivt hantera och lösa Era emballagebehov.

Läs gärna mer om vårt kompletta produktsortiment som Greif Scandinavia kan erbjuda i listen ovan.